Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Konsep Pemimpin Islam yang Bobrok dan Pemimpin Kafir yang Baik Menurut Perspektif Islam

Azwana, Ayub and Abdul Manaf, Irma Farina and Marni, Nurazmallail (2019) Konsep Pemimpin Islam yang Bobrok dan Pemimpin Kafir yang Baik Menurut Perspektif Islam. In: Seminar Institusi Islam 2019, 18 Ogos 2019, 5.01 Bangunan Tun Razak (SPACE), Kuala Lumpur. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF (Fulltext)
27MB

Abstract

Permasalahan dalam isu hari ini ialah kegagalan pemimpin Islam dalam mentadbir sesebuah institusi yang kian membimbangkan. Pemimpin kafir sebolehnya ingin mempengaruhi pemimpin Islam dengan ideologi Barat dalam rangka melihat keseragaman dalam sesuatu pentadbiran. Kajian ini dilakukan untuk melihat apakah kesan kegagalan pemimpin yang gagal dalam menjalankan tugas yang diamanahkan dan melihat perspektif pemilihan pemimpin bukan Islam dalam kalangan masyarakat Islam. Kaedah kajian adalah berdasarkan analisis terhadap dalil daripada al-Quran, Sunnah, kajian terdahulu, dan artikel yang diterbitkan oleh media massa. Hasil dapatan mendapati tugas mengalas jawatan sebagai pemimpin adalah sangat berat jika gagal menjalankan tanggungjawab dengan baik. Justeru, pelbagai bentuk ancaman yang bakal diterima sama ada di dunia mahupun di akhirat kelak. Kegagalan seorang pemimpin juga boleh membawa kepada kehancuran sesebuah institusi sama ada keluarga, sosial, pendidikan, ekonomi, perundangan, kehakiman, penguasaan, dan politik negara. Melalui kajian ini juga, terdapat pelbagai dalil yang melarang umat Islam daripada memilih pemimpin kafir demi menjaga hukum syariah Islam yang asal agar kekal berada pada paksinya bagi memelihara kesejahteraan hidup umat Islam.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords:Amanah, zalim, pengaruh Barat, kelemahan pemimpin, pemimpin bukan Islam dan kesan pemimpin bukan Islam.
Subjects:B Philosophy. Psychology. Religion > BJ Ethics
B Philosophy. Psychology. Religion > BL Religion
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
B Philosophy. Psychology. Religion > BV Practical Theology
B Philosophy. Psychology. Religion > BV Practical Theology > BV1460 Religious Education
H Social Sciences > HM Sociology
H Social Sciences > HN Social history and conditions. Social problems. Social reform
H Social Sciences > HS Societies secret benevolent etc
Divisions:Islamic Civilisation
ID Code:84019
Deposited By: Dr. Kamarul Azmi Jasmi
Deposited On:31 Oct 2019 10:04
Last Modified:31 Oct 2019 10:04

Repository Staff Only: item control page