Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Bani Israil dan Balasan Keingkaran: Surah Al-Baqarah (2: 58-61)

Jasmi, Kamarul Azmi (2018) Bani Israil dan Balasan Keingkaran: Surah Al-Baqarah (2: 58-61). In: Program Budaya al-Quran, 20hb. Disember 2018, Kolej Tun Fatimah. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF (Cover & Fulltext)
615kB

Abstract

Bukan sedikit keingkaran yang dilakukan oleh Bani Israil terhadap perintah Allah SWT dan Rasul-Nya ketika kegemilangan penurunan kitab taurat. Oleh itu, tidak pelik jika Nabi Muhammad, agama yang dibawa, dan pengikutnya juga turut dimusuhi oleh mereka sejak zaman berzaman. Artikel ini menggunakan kaedah kajian kepustakaan untuk mengupas tafsiran ayat surah al-Baqarah (2: 58-61) daripada kitab tafsir turath Islam. Hasil dapatan menunjukkan bahawa terdapat enam pengajaran penting yang boleh diambil hasil daripada perbincangan ayat dan tafsirannya. Pengajaran tersebut ialah sifat keji dan tercela Bani Israil yang wajar dijauhi oleh kaum Muslimin, balasan buruk terhadap sifat kebodohan, kesombongan Kaum Bani Israil, metode pengajaran terbai buat kaum yang bongkan dan takbur, kemenangan para Rasul merupakan penghujung perutusan seseorang Rasul, menyambut kemenangan dan pertolongan Allah SWT dengan rasa syukur, dan perbezaan antara sifat angkut dan sifat bermotivasi dalam kehidupan.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords:Bani Israil, keingkaran, kebodohan, kenistaan, balasan buruk, keangkuhan, sifat bongka dan sombong
Subjects:B Philosophy. Psychology. Religion > BJ Ethics
B Philosophy. Psychology. Religion > BL Religion
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
B Philosophy. Psychology. Religion > BT Doctrinal Theology
B Philosophy. Psychology. Religion > BV Practical Theology
B Philosophy. Psychology. Religion > BV Practical Theology > BV1460 Religious Education
Divisions:Islamic Studies
ID Code:80247
Deposited By: Dr. Kamarul Azmi Jasmi
Deposited On:25 Apr 2019 02:02
Last Modified:25 Apr 2019 02:02

Repository Staff Only: item control page