Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Faktor motivasi intrinsik dalam kecemerlangan guru cemerlang Pendidikan Islam dan guru di sekolah menengah : satu kajian kes

Jasmi, Kamarul Azmi and Mohd. Hanafiah, Nur Syazwani and Tamuri, Ab. Halim and Mohd. Hamzah, Mohd. Izham (2011) Faktor motivasi intrinsik dalam kecemerlangan guru cemerlang Pendidikan Islam dan guru di sekolah menengah : satu kajian kes. In: 2nd International Conference On Islamic Education (ICIED 2011), 19-21 December 2011, Equatorial Hotel, Bangi-Putrajaya, Selangor.

[img]
Preview
PDF
3MB

Abstract

Artikel ini bertujuan membincangkan faktor dorongan motivasi intrinsik dalam kecemerlangan Guru Cemerlang Pendidikan Islam (GCPI) yang memberikan gambaran kepada kecemerlangan guru Pendidikan Islam di sekolah. Kajian dilaksanakan di lapan buah sekolah menengah di Malaysia yang melibatkan temu bual bersama GCPI, rakan guru, pelajar dan pengetua atau Penolong Kanan sekolah. Hasil temu bual ini kemudian disusun tadbir dengan program N'vivo versi 7.0 untuk menghasilkan tema dan jadual matriks berkaitan dengan faktor dorongan dalaman atau intrinsik dalam membantu kecemerlangan GCPI dan guru-guru di sekolah. Hasil dapatan kajian menunjukkan terdapat beberapa sebab yang boleh dijadikan faktor intrinsik dalam membantu kecemerlangan GCPI dan guru-guru di sekolah. Antara faktor tersebut ialah gembira melihat kejayaan pelajar, amanah, pahala dan balasan akhirat, minat, iman dan ikhlas, kepuasan keija dan seronok, pelajar beramal dan berahklak, dakwah dan jihad, kebiasaaan dan pengalaman hidup dan mencapai target dan pengiktirafan.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords:Islamic education
Subjects:B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
B Philosophy. Psychology. Religion > BV Practical Theology > BV1460 Religious Education
L Education > LB Theory and practice of education
L Education > LB Theory and practice of education > LB1603 Secondary Education. High schools
Divisions:Education
ID Code:45864
Deposited By: Haliza Zainal
Deposited On:10 Jun 2015 03:01
Last Modified:25 Oct 2017 03:41

Repository Staff Only: item control page