Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Pembangunan sifat bekerja dalam kumpulan (teamworking) sebagai atribut utama graduan IPT: huraiannya menurut perspektif wahyu

Marni, Nurazmallail and Mohamed, Ahmad Kilani and Jasmi, Kamarul Azmi (2005) Pembangunan sifat bekerja dalam kumpulan (teamworking) sebagai atribut utama graduan IPT: huraiannya menurut perspektif wahyu. In: Seminar Kebangsaan Pembangunan Sumber Manusia 2005, 2-3 Februari 2005, Hotel Sofitel, Senai, Johor Bahru, Johor. (Submitted)

[img] PDF (Fulltext)
178kB

Abstract

Dunia pekerjaan amat memerlukan kemahiran bekerja dalam kumpulan di samping kelayakan akademik yang ditetapkan oleh majikan. Pelbagai usaha dan pendekatan dilakukan untuk menanam sifat bekerja dalam kumpulan di kalangan pelajar IPT sebelum bergelar graduan dan memasuki pasaran peluang pekerjaan. Suatu hakikat yang perlu ditegaskan ialah pendidikan sifat bekerja dalam kumpulan 'teamworking' atau amal jama'i telah dititikberatkan dalam islam sama ada menerusi al-Quran ataupun hadis. Kertas kerja ini membincangkan kepentingan sifat bekerja dalam kumpulan dan beberapa panduan yang diceduk daripada sumber wanyu dan kisah-kisah teladan yang berkaitan dengannya dalam usaha menyuburkan sifat tersebut ke dalam jiwa pelajar IPT. Diharapkan kertas kerja ini dapat menyumbang sesuatu kepada pembangunan sumber manusia di kalangan pelajar IPT yang bakal menjadi graduan dan menerokai alam pekerjaan pada masa hadapan.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords:teamworking
Subjects:B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
B Philosophy. Psychology. Religion > BV Practical Theology > BV1460 Religious Education
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
Divisions:Islamic Civilisation
ID Code:41128
Deposited By: Dr. Kamarul Azmi Jasmi
Deposited On:07 Sep 2014 07:40
Last Modified:30 Aug 2017 08:53

Repository Staff Only: item control page