Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Peranan kaunselor dalam pembangunan pelajar: kajian kes terhadap kaunseling kelompok di Kolej Universiti Kejuruteraan dan Teknologi Malaysia (KUKTEM), Kuantan, Pahang

Zaini, Fadilah and Ishak, Maisarah (2006) Peranan kaunselor dalam pembangunan pelajar: kajian kes terhadap kaunseling kelompok di Kolej Universiti Kejuruteraan dan Teknologi Malaysia (KUKTEM), Kuantan, Pahang. In: National Student Development Conference (NASDEC) 2006, 8-9 August 2006, Kuala Lumpur, Malaysia.

[img]
Preview
PDF (Fulltext)
50kB

Abstract

Kertas kerja ini membincangkan tentang peranan kaunselor dalam pembangunan pelajar di Kolej Universiti Kejuruteraan dan Teknologi Malaysia (KUKTEM). Peranan kaunselor dilihat daripada empat aspek utama iaitu kepimpinan, amalan kerahsiaan, pemilihan peserta dan tindakan susulan. Bagi tujuan tersebut, 40 orang pelajar yang mengikuti program kaunseling kelompok di KUKTEM telah dipilih sebagai sampel dalam kajian ini. Kaedah analisis statistik deskriptif menggunakan perisian SPSS Version 11.0 digunakan bagi menghuraikan data yang diperolehi. Dapatan kajian menunjukkan persepsi pelajar terhadap kepimpinan, amalan kerahsiaan, pemilihan peserta dan tindakan susulan yang dijalankan oleh kaunselor adalah tinggi. Hasil kajian ini boleh membantu pihak terbabit khasnya kaunselor dan pihak pentadbir universiti dalam usaha untuk meningkatkan kualiti kaunseling kelompok sebagai wadah untuk memperkembangkan aktiviti pembangunan pelajar.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords:Kaunselor, pelajar, analisis statistik, counselling, student
Subjects:B Philosophy. Psychology. Religion > B Philosophy (General)
Divisions:Management and Human Resource Development
ID Code:147
Deposited By: Haliza Zainal
Deposited On:16 Feb 2007 06:56
Last Modified:12 Jun 2017 03:45

Repository Staff Only: item control page