Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Penglibatan pelajar secara aktif dalam aktiviti kolej dan kesan terhadap pencapaian akademik: Suatu kajian kes di Kolej Tuanku Canselor (KTC), UTM Skudai

Lim, Lee Wee and Buntat, Yahya (2006) Penglibatan pelajar secara aktif dalam aktiviti kolej dan kesan terhadap pencapaian akademik: Suatu kajian kes di Kolej Tuanku Canselor (KTC), UTM Skudai. In: National Student Development Conference (NASDEC) 2006, 8-9 August 2006, Kuala Lumpur, Malaysia. (Submitted)

[img]
Preview
PDF (Fulltext)
42kB

Abstract

Rata-rata ramai yang menganggap bahawa menyertai aktiviti kolej seperti menjadi pemimpin jawatankuasa kolej mahasiswa (jkm), ahli dalam kelab-kelab pelajar, ketua dan ahli jawatankuasa tertinggi dalam sesebuah organisasi, persatuan-persatuan, serta sukan adalah penyumbang utama kepada kemerosotan prestasi akademik pelajar tersebut menyebabkan pelajar mengabaikan pelajaran seterusnya menyebabkan cpa mereka merosot. Kajian yang dijalankan ini adalah bertujuan untuk melihat adakah benar kenyataan tersebut atau sebaliknya. Kajian ini melibatkan empat orang pelajar sebagai responden yang mana sampel dipilih secara sampel bertujuan dan kaedah penyelidikan qualitatif iaitu temubual. Hasil kajian menunjukkan bahawa pelajar yang melibatkan diri secara aktif tidak memberi kesan negetif terhadap pencapaian akademik tetapi sebaliknya keputusan mereka lebih meningkat dan cemerlang.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords:aktiviti kolej, kecemerlangan akademik
Subjects:H Social Sciences > HX Socialism. Communism. Anarchism
L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:145
Deposited By: Haliza Zainal
Deposited On:16 Feb 2007 06:56
Last Modified:11 Sep 2017 02:30

Repository Staff Only: item control page