Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Keberkesanan sistem pembelajaran web berasaskan pendekatan koperatif terhadap pencapaian dan kemahiran generik pelajar universiti

Lue, Irene Leh Ping and Aris, Baharuddin and Tasir, Zaidatun (2007) Keberkesanan sistem pembelajaran web berasaskan pendekatan koperatif terhadap pencapaian dan kemahiran generik pelajar universiti. In: 1st International Malaysia Education Technology Convention, 2007, Sofitel, Johor Bahru.

Full text not available from this repository.

Abstract

Satu penilaian kuantitatif rintis yang melibatkan kaedah kestabilan dalam telah dijalankan untuk mengesan aras kemahiran generik yang telah dikuasai oleh responden dalam pembelajaran aktif/pembelajaran pendekatan koperatif dalam subjek Pembangunan Multimedia Berasaskan CD-ROM di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Responden kajian adalah terdiri daripada 41 orang pelajar Sarjana Muda Pendidikan (2 orang lelaki, 39 orang perempuan) yang mengikuti subjek Pembangunan Multimedia Berasaskan CD-ROM ini. Hasil dapatan menunjukkan min keseluruhan bagi aras kemahiran generik yang paling tinggi sebelum dan selepas mengikuti pembelajaran secara aktif yang telah dikuasai oleh responden adalah keyakinan diri. Min keseluruhan bagi ketujuh- tujuh kemahiran generik selepas mengikuti pembelajaran secara aktif yang telah dikuasai oleh responden adalah melebihi skel 4. Langkah-langkah akan disusulkan untuk memperkembangkan kemahiran generik bersama pengetahuan subjek yang spesifik dalam konteks pembelajaran pendekatan koperatif.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords:The effectiveness of web-based learning system, achievement and proficiency generic
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:14154
Deposited By: Liza Porijo
Deposited On:18 Aug 2011 09:35
Last Modified:02 Aug 2017 08:53

Repository Staff Only: item control page