Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Kajian pelaksanaan schoolnet di sekolah-sekolah menengah Daerah Muar

Mustafa Kamal, Noor Muslieah (2009) Kajian pelaksanaan schoolnet di sekolah-sekolah menengah Daerah Muar. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia, Faculty of Computer Science and Information System.

[img]
Preview
PDF
386kB

Abstract

Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengkaji pelaksanaan schoolNet di sekolah-sekolah menengah Daerah Muar. Sample kajian terdiri daripada 165 oragng guru yang mengajar di 33 buah sekolah menengah di dalam daerah Muar. Instrumen kajian yang digunakan adalah melaui set soal selidik dan set temubual. Set soal selidik mengandungi dua bahagian. Bahagian A mengandungi latar belakang responden dan bahagian B mengandungi pernyataan tentang pelaksanaan SchoolNet di sekolah, masalah dan cabaran yang dihadapi serta cara untuk meningkatkan kualiti pelaksanaan SchoolNet di sekolah. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan perisian “Statistical Packageg For Social Sciene” SPSS versi 11.01 untuk menetukan min, kekerapan da peratus. Dapatan kajian mendapati pelaksanaan SchoolNet di daerah Muar tidak mengikut piawaian berdasarkan 9 komonen implementasi ICT dalam pendidikan yang digunapakai oleh sekolah bestari. Pengkaji juga mendapati beberapa masalah yang wujud dalam pelaksanaan schoolNet di sekolah. Cadangan berkaitan dengan kajian dinyatakan di akhir penulisan ini.

Item Type:Thesis (Masters)
Additional Information:Thesis (Sarjana Sains (Teknologi Maklumat - Pengurusan)) - Universiti Teknologi Malaysia, 2009; Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Azizah A. Rahman
Uncontrolled Keywords:Muar, school net, secondary school
Subjects:L Education > LB Theory and practice of education
Divisions:Computer Science and Information System
ID Code:12751
Deposited By: Narimah Nawil
Deposited On:27 Jun 2011 08:32
Last Modified:25 Jun 2018 08:59

Repository Staff Only: item control page