Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Kesedaran Menutup Aurat Dalam Kalangan Pelajar Tahun Empat. Satu Kajian Di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Johor.

Sulong, Abdullah and Ahmad, Norliza (2010) Kesedaran Menutup Aurat Dalam Kalangan Pelajar Tahun Empat. Satu Kajian Di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Johor. Kesedaran Menutup Aurat Dalam Kalangan Pelajar Tahun Empat. Satu Kajian Di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Johor. . pp. 1-8. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
57kB

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk melihat kesedaran menutup aurat dalam kalangan pelajar tahun empat. Sampel kajian terdiri daripada 141 orang pelajar dari 150 pelajar di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor. Kajian berbentuk deskriptif yang menggunakan soal selidik berasaskan kepada Skala Likert. Penyelidik membuat analisis data menggunakan perisian Statistical Package for Social Science for Windows. versi 14.0 bagi memperolehi kekerapan, peratus dan min. Hasil kajian rintis menunjukkan nilai Cronbach's Alpha 0.835. Hasil kajian mendapati persepsi pelajar terhadap kewajipan menutup aurat adalah berada pada tahap sangat tinggi iaitu 4.53 min. Manakala pengetahuan menutup aurat dalam kalangan pelajar tahun empat berada pada tahap yang tinggi iaitu 4.31 min. dan bagi melihat amalan menutup aurat dalam kalangan berada pada tahap tinggi iaitu 3.82 min. Oleh yang demikian, penyelidik telah memberi beberapa cadangan dikemukakan bagi membantu para pelajar mempertingkatkan kesedaran menutup aurat dalam kalangan mereka. Katakunci : menutup aurat

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords: menutup aurat
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:11540
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:20 Dec 2010 17:10
Last Modified:20 Dec 2010 17:10

Repository Staff Only: item control page