Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pemilihan Kursus Oleh Pelajar Kolej Komuniti Yayasan Pelajaran Johor (KKYPJ) Terhadap Kursus Pertanian (Landskap Dan Nurseri) Yang Ditawarkan

Buntat, Yahya and Mohd, Mahadhir (2010) Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pemilihan Kursus Oleh Pelajar Kolej Komuniti Yayasan Pelajaran Johor (KKYPJ) Terhadap Kursus Pertanian (Landskap Dan Nurseri) Yang Ditawarkan. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pemilihan Kursus Oleh Pelajar Kolej Komuniti Yayasan Pelajaran Johor (KKYPJ) Terhadap Kursus Pertanian (Landskap Dan Nurseri) Yang Ditawarkan . pp. 1-8. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
217kB

Abstract

Kajian yang dijalankan ini adalah kajian deskriptif yang berbentuk soal selidik. Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengetahui faktor-fakor yang mempengaruhi pemilihan kursus oleh pelajar Kolej Komuniti Yayasan Pelajaran Johor (KKYPJ) terhadap kursus pertanian (landskap dan nurseri) yang ditawarkan. Kajian ini dijalankan di Kolej Komuniti Yayasan Pelajaran Johor, Kota Tinggi, Johor Darul Takzim. Populasi kajian adalah semua pelajar semester 1 dan 2 yang mengikuti kursus pertanian (Landskap dan Nurseri). Keseluruhan populasi seramai 50 orang responden menjadi kajian. Data-data yang dikumpul menggunakan kertas soal selidik dan dianalisis menggunakan perisian komputer SPSS for window 13.0 serta dilaporkan dalam bentuk frekuensi dan peratusan. Dapatan kajian menunjukkan pelajar-pelajar yang mengikuti kursus Landskap dan Nurseri ini mempunyai tahap yang tinggi dan positif terhadap faktor minat, kemudahan yang disediakan, motivasi dan rakan sebaya. Oleh yang sedemikian, beberapa cadangan dikemukakan bagi meningkatkan serta mengekalkan tahap yang ada sekarang berterusan di masa akan datang.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:pemilihan kursus, pertanian
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:11391
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:13 Dec 2010 22:16
Last Modified:28 Sep 2017 15:01

Repository Staff Only: item control page