Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Persepsi Pelajar-Pelajar Tahun Akhir Sarjana Muda Teknologi Serta Pendidikan (Kemahiran Hidup) Terhadap Amalan Pemakanan Keluarga

Mohd. Said, Mohd. Rizal and Mohd. Jamal, Jamaliah (2010) Persepsi Pelajar-Pelajar Tahun Akhir Sarjana Muda Teknologi Serta Pendidikan (Kemahiran Hidup) Terhadap Amalan Pemakanan Keluarga. Persepsi Pelajar-Pelajar Tahun Akhir Sarjana Muda Teknologi Serta Pendidikan (Kemahiran Hidup) Terhadap Amalan Pemakanan Keluarga . pp. 1-8. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
105kB

Abstract

Kajian ini merupakan satu tinjauan untuk mengenalpasti persepsi pelajar terhadap amalan pemakanan keluarga terhadap tiga aspek yang dikaji iaitu model keluarga, struktur pemakanan keluarga dan gaya pemakanan keluarga. Seramai 71 orang pelajar tahun akhir kursus Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Kemahiran Hidup) di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai yang menamatkan pengajian pada sesi II 2007/2008 dipilih sebagai responden bagi kajian ini. Kajian ini dijalankan dengan mengedarkan set borang soal selidik kepada responden. Data telah dianalisis secara statistik deskriptif dengan menggunakan program Statistical Package for Science (SPSS) versi 13.0 untuk mendapatkan nilai kekerapan, peratusan dan min. Hasil kajian menunjukkan responden mempunyai amalan pemakanan yang tinggi dari dua aspek yang dikaji iaitu model keluarga, dan gaya pemakanan keluarga kecuali struktur pemakanan keluarga berada pada tahap sederhana. Beberapa cadangan telah dikemukakan untuk penambahbaikan dalam amalan pemakanan keluarga khususnya dari aspek struktur pemakanan keluarga. Beberapa cadangan kajian lanjutan bagi pengkaji yang ingin meneruskan kajian ini di masa akan datang turut dicadangkan.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:persepsi pelajar, amalan pemakanan keluarga
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:11359
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:10 Dec 2010 22:46
Last Modified:28 Feb 2017 13:23

Repository Staff Only: item control page