Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Usaha-Usaha Dalam Memperluaskan Perniagaan Usahawan Kecil Dan Sederhana (PKS) Bumiputera Di Daerah Batu Pahat, Johor Melalui Pendekatan Strategi Menang-Menang.

Rajuddin, Muhd Rashid and Sappar, Ramli (2010) Usaha-Usaha Dalam Memperluaskan Perniagaan Usahawan Kecil Dan Sederhana (PKS) Bumiputera Di Daerah Batu Pahat, Johor Melalui Pendekatan Strategi Menang-Menang. Usaha-Usaha Dalam Memperluaskan Perniagaan Usahawan Kecil Dan Sederhana (PKS) Bumiputera Di Daerah Batu Pahat, Johor Melalui Pendekatan Strategi Menang-Menang. . pp. 1-8. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
76kB

Abstract

Kajian tinjauan ini bertujuan untuk mengetahui usaha-usaha dalam memperluaskan lagi perniagaan usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Bumiputera di daerah Batu Pahat, johor melalui pendekatan strategi menangmenang. Pengkaji telah membahagikan kepada empat faktor utama iaitu factor kerjasama, faktor kepercayaan, faktor kesamaan status dan juga faktor penerimaan matlamat bersama. Sampel terdiri daripada usahawan-usahawan PKS Bumiputera di daerah Batu Pahat, Johor. Saiz sampel yang dipilaih adalah seramai 58 orang. Kajian ini menggunakan soal selidik sebagai instrunen kajian. Jenis soal selidik yang digunakan adalah temuduga berstruktur yang menggunakan skala binary. Keputusan kajian menunjukkan usaha-uasaha dalam memperluaskan perniagaan melalui pendekatan secara menang-menang adalah di tahap yang sederhana secara puratanya. Faktor kerjasama adalah sederhana, faktor kepercayaan adalah sederhana,begitu juga terhadap faktor kesamaan status dan penerimaan matlamat bersama. Cadangan yang diberikan adalah merangkumi semua pihak yang terlibat secara langsung dalam pembangunan usahawan dan usahawan Bumiputera. Cadangan merangkumi keperluan mewujudkan pertubuhan usahawan Bumiputera di setiap daerah, mewujudkan skim-skim yang menggalakkan kerjasama secara menang-menang, dan skim-skim usahawan angkat.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), usahawan
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:11170
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:30 Nov 2010 22:32
Last Modified:18 Sep 2017 09:28

Repository Staff Only: item control page