Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Membangunkan Perisian Modul Bahan Bantu Mengajar (BBM) Bertajuk “Solid Geometry II” Bagi Mata Pelajaran Matematik Tingkatan Dua

Jonid , Muslim and Mohmed, Noorizal (2010) Membangunkan Perisian Modul Bahan Bantu Mengajar (BBM) Bertajuk “Solid Geometry II” Bagi Mata Pelajaran Matematik Tingkatan Dua. Membangunkan Perisian Modul Bahan Bantu Mengajar (BBM) Bertajuk “Solid Geometry II” Bagi Mata Pelajaran Matematik Tingkatan Dua . pp. 1-7. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
72kB

Abstract

Perkembangan pesat era sains dan teknologi dekad ini ternyata member pengaruh yang meluas kepada kehidupan seharian. Apa yang lebih membanggakan ia turut memberi impak yang besar dalam sistem pendidikan negara dalam usaha meningkatkan lagi kualiti pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, satu modul perisian bahan Bantu mengajar (BBM) versi Bahasa Inggeris yang bertajuk Solid Geometry II telah dibangunkan. Penggunaan BBM dapat merangsangkan keinginan dan minat pelajar dalam pembelajaran di samping boleh menjadikan pembelajaran lebih menarik dan berkesan. Kesepaduan antara elemen-elemen multimedia seperti teks, grafik, audio, video dan animasi dapat memudahkan pelajar memahami konsep matematik yang abstrak. Perisian Microsoft Office PowerPoint 2003 merupakan asas pembangunan modul disokong oleh perisian-perisian lain seperti Adobe Photoshop CS2, Ulead Cool 3D 3.5 Production Studio, Sonic Foundry Sound Forge 7.0, Sony Vegas 5.0 dan Macromedia Flash MX. Perisian yang dilengkapi dengan bahan pengajaran, glosari, permainan, capaian Internet, penilaian serta pengukuhan mampu menjadikan ia pilihan yang sesuai sebagai media pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, pembangunan modul perisian ini secara keseluruhan dapat membantu guru dalam pelajaran Matematik Tingkatan Dua dalam proses pengajaran.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Modul Bahan Bantu Mengajar (BBM), Solid Geometry II
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:10961
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:12 Nov 2010 18:24
Last Modified:12 Nov 2010 18:24

Repository Staff Only: item control page