Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Hubungan Antara Minat Pelajar Dan Sikap Ibu Bapa Dengan Prestasi Matematik Terbaik Pelajar Program Sarjana Muda Sains Serta Pendidikan (Matematik) Dan Sarjana Muda Sains Dan Komputer Serta Pendidikan (Matematik) Di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia

Abu Bakar, Zainudin and Tumin, Fazilah (2010) Hubungan Antara Minat Pelajar Dan Sikap Ibu Bapa Dengan Prestasi Matematik Terbaik Pelajar Program Sarjana Muda Sains Serta Pendidikan (Matematik) Dan Sarjana Muda Sains Dan Komputer Serta Pendidikan (Matematik) Di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Hubungan Antara Minat Pelajar Dan Sikap Ibu Bapa Dengan Prestasi Matematik Terbaik Pelajar Program Sarjana Muda Sains Serta Pendidikan (Matematik) Dan Sarjana Muda Sains Dan Komputer Serta Pendidikan (Matematik) Di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi . pp. 1-11. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
142kB

Abstract

Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti hubungan antara minat pelajar dan sikap ibu bapa dengan prestasi matematik terbaik pelajar di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Seramai 109 pelajar terlibat dalam kajian ini yang terdiri dari kursus Sarjana Muda Sains Serta Pendidikan (Matematik/Kimia), Sarjana Muda Sains Serta Pendidikan (Matematik/Fizik) dan Sarjana Muda Sains Dan Komputer Serta Pendidikan (Matematik). Set soal selidik digunakan dalam kajian ini. Data diproses dengan menggunakan statistik deskriptif seperti min, peratusan dan korelasi. Dapatan kajian menunjukkan bahawa minat pelajar terhadap mata pelajaran matematik adalah tinggi dengan nilai min keseluruhan sebanyak 4.38. Seterusnya, dapatan kajian juga menunjukkan bahawa hubungan antara minat pelajar dan sikap ibu bapa berada pada paras sederhana (r = 0.464). Manakala analisis hubungan antara minat pelajar dan prestasi matematik terbaik pelajar (r = ?0.204) dan sikap ibu bapa dengan prestasi matematik terbaik pelajar (r = ?0.122) menunjukkan tiada hubungan yang signifikan. Ini menunjukan bahawa prestasi pelajar dipengaruhi oleh factor selain dari minat dan sikap ibu bapa. Beberapa cadangan juga dikemukakan dalam kajian ini.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:minat Pelajar, sikap ibu bapa, prestasi matematik
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:10810
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:29 Oct 2010 22:16
Last Modified:15 Aug 2017 09:16

Repository Staff Only: item control page