Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Tinjauan Mengenai Kategori Masalah Dalam Kalangan Pelajar Tahun Satu, Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor Darul Takzim.

Hushin, Hassan and Pelipos, Vaskalista Dua Nurak (2010) Tinjauan Mengenai Kategori Masalah Dalam Kalangan Pelajar Tahun Satu, Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor Darul Takzim. Tinjauan Mengenai Kategori Masalah Dalam Kalangan Pelajar Tahun Satu, Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor Darul Takzim. . pp. 1-5. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
25kB

Official URL: https://core.ac.uk/display/11786123/tab/similar-li...

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kategori-kategori masalah yang dihadapi oleh parapelajar Tahun Satu Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Begitu juga dengan mengenalpastimasalah utama dari segi demografi (jantina, kursus pengajian dan aliran sekolah menengah). Jumlahresponden yang terlibat adalah seratus dan tiga puluh orang. Instrumen kajian yang digunakan adalah‘Mooney Problem Check List’ (MPCL). Cara data kajian dikumpulkan adalah melalui soal selidik dandiproses dengan SPSS/PC+. Hasil kajian yang didapati oleh penyelidik menunjukkan kategori masalahyang paling mengganggu para pelajar ialah kewangan, keadaan kehidupan dan pekerjaan (42.3%),penyesuaian terhadap kerja-kerja tugasan akademik (30.9%), pelajaran dan kerjaya masa depan sertaperhubungan peribadi dan psikologi (emosi) dengan peratus yang sama (21.5%). Manakala kategorimasalah yang kurang mengganggu pelajar ialah rumahtangga dan keluarga (8.9%), moral dan agama(8.1%) serta kesihatan dan pertumbuhan jasmani (4.9%). Oleh itu, beberapa cadangan dikemukakan untukmengatasi masalah tersebut.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:demografi, masalah, pelajar tahun satu
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:10760
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:26 Oct 2010 21:48
Last Modified:13 Mar 2017 11:57

Repository Staff Only: item control page