Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Pelaksanaan komunikasi kepemimpinan dalam organisasi pengamal pengurusan kualiti Msiso 9001 di Malaysia

Raja Abd. Rahman, Raja Roslan and Mohd. Yusof, Abu Bakar and Yahaya, Azizi and Hassan, Mohd. Salleh (2010) Pelaksanaan komunikasi kepemimpinan dalam organisasi pengamal pengurusan kualiti Msiso 9001 di Malaysia. Pelaksanaan Komunikasi Kepemimpinan Dalam Organisasi Pengamal Pengurusan Kualiti Msiso 9001 Di Malaysia . pp. 1-11. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
91kB

Abstract

Objektif utama kajian ini adalah untuk mendapatkan pemahaman yang mendalam dan menyeluruh tentang proses amalan komunikasi kepemimpinan dalam organisasi pengurusan kualiti yang telah memperoleh anugerah persijilan MS ISO 9001 daripada SIRIM Berhad di Malaysia. Penyelidikan ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif melalui kajian kes, iaitu temu bual secara mendalam dengan informan yang terdiri daripada pengurusan atasan dan kakitangan bawahan di tiga organisasi yang telah mendapat anugerah sijil MS ISO 9001. Terdapat empat kategori dan sembilan sub-kategori telah ditemui dalam penemuan kajian yang menjawab persoalan kajian ini. Kategori pertama, pemimpin atasan perlu memahami bentukbentuk dan jenis-jenis kemahiran komunikasi dalam amalan komunikasi kepemimpinan termasuk komunikasi lisan dan bukan lisan, komunikasi kumpulan kecil, komunikasi budaya organisasi, dan komunikasi awam di organisasi pengurusan kualiti. Kategori kedua, pemimpin harus memahami teknik dan strategi komunikasi kepemimpinan seperti perlu mempelbagaikan strategi dan gaya komunikasi kepemimpinan dalam organisasi mereka. Kategori ketiga dalam amalan komunikasi kepemimpinan ialah kemampuan pemimpin memahami perkaitan amalan komunikasi kepemimpinan dengan pengekalan pencapaian anugerah Persijilan MS ISO 9001. Ini adalah penting kerana pemimpin harus meningkatkan ciri-ciri peribadi mereka sebagai pemimpin atasan dalam komunikasi kepemimpinan ke arah memastikan pengiktirafan anugerah tersebut berkekalan. Kategori terakhir, pemimpin perlu memahami konsep amalan komunikasi kepemimpinan terutamanya memahami bahawa amalan komunikasi kepemimpinan bergantung kepada situasi organisasi dan gaya kepemimpinan transformasi serta kepemimpinan altruistik.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:amalan komunikasi kepemimpinan, MS ISO 9000, organisasi pengurusan kualiti, kepemimpinan transformasi, kepemimpinan altruistik.
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:10612
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:18 Oct 2010 22:12
Last Modified:06 Dec 2011 13:51

Repository Staff Only: item control page