Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Pembangunan Perisian Pembelajaran Berpandukan Komputer (PBK) Bagi Tajuk Pecahan Tingkatan Satu Berdasarkan Model Pembelajaran ASSURE

Sulaiman, Hanim and Zakaria, Hairulniza (2010) Pembangunan Perisian Pembelajaran Berpandukan Komputer (PBK) Bagi Tajuk Pecahan Tingkatan Satu Berdasarkan Model Pembelajaran ASSURE. Pembangunan Perisian Pembelajaran Berpandukan Komputer (PBK) Bagi Tajuk Pecahan Tingkatan Satu Berdasarkan Model Pembelajaran ASSURE . pp. 1-6. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
231kB

Abstract

Projek ini bertujuan untuk menghasilkan satu perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) bagi mata pelajaran Matematik Tingkatan Satu bagi tajuk Pecahan menggunakan pendekatan tutorial. PBK ini bersifat mesra pengguna dan interaktif dimana maklumbalas akan diberikan serta merta kepada pengguna. Rekabentuk perisian ini dibangunkan bertujuan memudahkan pemahaman dan menarik minat pengguna. Proses pembangunan perisian PBK ini mengambil model ASSURE sebagai panduan. Model ini mengandungi enam fasa utama iaitu fasa analisis, fasa menentukan objektif, fasa memilih kaedah, media dan bahan, menggunakan media dan bahan, fasa penglibatan pelajar dan fasa penilaian dan pengubahsuaian. Perisian PBK ini dibangunkan dengan menggunakan perisian Macromedia Authorware 7.0 sebagai perisian utama dengan disokong oleh perisianperisian lain seperti Macromedia Flash 8, Adobe Photoshop CS2 dan QuickTime 5. Diharapkan perisian ini dapat membantu pelajar menguasai konsep dan kemahiran pecahan dengan baik.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:pembelajaran berpandukan computer (PBK), pecahan, model pembelajaran ASSURE
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:10561
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:13 Oct 2010 20:53
Last Modified:13 Oct 2010 20:54

Repository Staff Only: item control page