Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Pembinaan Dan Penilaian Modul Pengajaran Kendiri Garisan Dan Peralatan Penting; Dan Bulatan Dan Bantuan Untuk Melukis Bagi Mata Pelajaran Lukisan Kejuruteraan Berbantu Komputer

Saud, Muhammad Sukri and Omar, Syahidee (2010) Pembinaan Dan Penilaian Modul Pengajaran Kendiri Garisan Dan Peralatan Penting; Dan Bulatan Dan Bantuan Untuk Melukis Bagi Mata Pelajaran Lukisan Kejuruteraan Berbantu Komputer. Pembinaan Dan Penilaian Modul Pengajaran Kendiri Garisan Dan Peralatan Penting; Dan Bulatan Dan Bantuan Untuk Melukis Bagi Mata Pelajaran Lukisan Kejuruteraan Berbantu Komputer . pp. 1-7. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
37kB

Abstract

Pada masa kini, terdapat pelbagai bentuk bahan Pembelajaran dan Pengajaran (P&P) yang digunakan dalam proses P&P. Modul Pengajaran Kendiri (MPK) semakin popular penggunaannya tetapi masih belum meluas kerana keberkesanannya masih diragui. Justeru Projek Sarjana Muda (PSM) ini dihasilkan bertujuan membina dan menilai kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Garisan dan Peralatan Penting; dan Bulatan dan Bantuan Untuk Melukis bagi mata pelajaran Lukisan Kejuruteraan Berbantu Komputer. MPK ini adalah bahan pengajaran yang menitikberatkan pembelajaran secara individu dengan membolehkan pelajar membuat latihan serta merangsang minda dan semangat pelajar untuk lebih berusaha. MPK ini dibina menggunakan Model Teras Cabang Shaharom (1994) dan status kesesuaiannya ditentukan menggunakan Jadual Pemeringkatan Kesesuaian MPK (Shaharom, 1994). Alat kajian dalam penyelidikan ini ialah Soal Selidik Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri (MPK) (Shaharom Noordin, 1994). Seramai empat orang pensyarah yang mengajar subjek Lukisan Kejuruteraan Berbantu Komputer terlibat dalam penyelidikan ini. Hanya seorang pensyarah yang terlibat dalam Penilaian Formatif Satu Dengan Satu (PFSS) manakala tiga orang lagi terlibat dalam Penilaian Formatif Kelompok Kecil (PFKK). Hasil kajian ini menunjukkan bahawa kedua-dua MPK iaitu MPK Garisan dan Peralatan Penting; dan juga MPK Bulatan dan Bantuan Untuk Melukis sesuai digunakan sebagai bahan P&P dalam subjek Lukisan Kejuruteraan Berbantu Komputer.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Lukisan Kejuruteraan Berbantu Komputer, Modul Pengajaran Kendiri (MPK).
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:10536
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:11 Oct 2010 15:53
Last Modified:09 Aug 2017 16:39

Repository Staff Only: item control page