Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Pembangunan Perisian Multimedia Berkonsepkan Teori Konstruktivisme Bagi Lukisan Persilangan

Mohd. Amin, Nor Fadila and Abd. Kamar, Lely Khalilah (2010) Pembangunan Perisian Multimedia Berkonsepkan Teori Konstruktivisme Bagi Lukisan Persilangan. Pembangunan Perisian Multimedia Berkonsepkan Teori Konstruktivisme Bagi Lukisan Persilangan . pp. 1-5. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
28kB

Official URL: http://www.academia.edu/6854746/PEMBANGUNAN_PERISI...

Abstract

Sistem pendidikan di Malaysia tidak lagi tertumpu kepada pengajaran secara konvensional. Kementerian Pendidikan telah mula menggabungkan aspek teknologi dalam kurikulum bagi meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran. Perisian multimedia bagi Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) dapat membantu para guru dan juga pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Sehubungan dengan itu projek perisian multimedia bagi matapelajaran Lukisan Kejuruteraan untuk topik Lukisan Persilangan ini telah dibangunkan. Perisian ini dibangunkan dalam bentuk tutorial dengan berkonsepkan teori konstruktivisme. Perisian ini juga berpandukan kepada model rekabentuk bersistem Hannafin and Peck. Perisian yang menggabungkan elemen multimedia ini telah dibangunkan dengan aplikasi Macromedia Flash 8 disokong oleh beberapa perisian seperti Adobe Photoshop CS2, Sony SoundForge 7.0 dan Ulead Cool 3D. Hasil daripada perisian ini diharapkan dapat meningkatkan minat pelajar terhadap Lukisan Kejuruteraan disamping dapat mewujudkan suasana pembelajaran yang aktif dikalangan para pelajar.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Alat Bantu Mengajar (ABM), Compact Disk Read Only Memory (CDROM), Multimedia Super Corridor (MSC), Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK), Program Khas Pengsiswazahan Guru (PKPG)
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:10230
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:08 Sep 2010 13:23
Last Modified:03 Mar 2017 13:52

Repository Staff Only: item control page