Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Pembangunan Perisian Berbantukan Komputer Untuk Topik Teori Set Berdasarkan Aplikasi Teori Kecerdasan Pelbagai - Kecerdasan Logik Matematik.

Megat Zakaria, Megat Aman Zahiri and M. Yunus, Nur Fazleen (2010) Pembangunan Perisian Berbantukan Komputer Untuk Topik Teori Set Berdasarkan Aplikasi Teori Kecerdasan Pelbagai - Kecerdasan Logik Matematik. PEMBANGUNAN PERISIAN BERBANTUKAN KOMPUTER UNTUK TOPIK TEORI SET BERDASARKAN APLIKASI TEORI KECERDASAN PELBAGAI - KECERDASAN LOGIK MATEMATIK. . pp. 1-7. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
58kB

Abstract

Kajian adalah berkaitan mereka bentuk dan membangunkan sebuah satu perisianpembelajaran berbantukan komputer yang menggunakan pendekatan Teori Kecerdasan Pelbagai dimana Kecerdasan Logik Matematik dipilih sebagai pendekatan utama dalam pembangunananya.Pembangunan perisian ini menggunakan model pembangunan Hannafin & Peck yang mengandungitiga fasa yang utama iaitu Fasa Analisa Keperluan, Fasa Rekabentuk dan Fasa Pembangunan danPelaksanaan. Dengan berteraskan perisian Macromedia Authorware 7 sebagai perisian utama, projekini dilengkapkan dengan elemen interaktif dan mesra pengguna. Projek ini dibangunkan khusus bagimatapelajaran Matematik Tingkatan Empat dan tajuk yang dipilih adalah teori set. Perisian yangdibangunkan ini juga akan dapat dilaksanakan (run) menerusi CDROM dan memerlukan ruangstoran dan saiz ingatan yang sederhana besar sahaja. Menerusi pembangunan perisian ini, diharapkanagar pelajar dapat mempelajari matematik dengan lebih mudah sekaligus dapat mengoptimakankepelbagaian kecerdasan mereka. Katakunci : Macromedia Authorware 7.01, Hanaffin, Peck’s model, Multiple Intelligence Theory–Logic Mathematical Intelligence,

Item Type:Article
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:10216
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:07 Sep 2010 03:18
Last Modified:11 Feb 2017 09:22

Repository Staff Only: item control page