Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian

Abdul Talib, Hayati @ Habibah and Mohd. Ali, Khairul Anuar (2008) Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian. Jurnal Teknologi E (49E). pp. 65-79. ISSN 0127-9696

[img]
Preview
PDF
80kB

Official URL: http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/49/E/JT49...

Abstract

Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan di pasaran, aspek keselamatan dan kesihatan juga perlu diambil kira bagi menghadapi persaingan dalam pasaran global terutamanya dalam produk makanan. Artikel ini merupakan satu sorotan kajian yang menyentuh aspek amalan keselamatan dan kebersihan dalam kalangan PKS pemprosesan makanan di Malaysia. Aspek pengaruh demografi pengeluar makanan terhadap kualiti dan keselamatan produk makanan serta standard pemprosesan makanan yang digunakan oleh PKS pemprosesan makanan turut dibincangkan dalam artikel ini. Di samping itu, aspek kebersihan makanan dan keselamatan makanan yang memenuhi keperluan populasi majoriti rakyat Malaysia yang beragama Islam, standard Halal (MS1500:2004), turut dibincangkan, selain standard-standard antarabangsa yang diamalkan dalam industri pemprosesan makanan.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS); industri makanan; keselamatan dan kebersihan makanan; kualiti; standard
Subjects:H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28 Management. Industrial Management
Divisions:Others
ID Code:9413
Deposited By: Norhayati Abu Ruddin
Deposited On:05 Nov 2009 04:09
Last Modified:01 Nov 2017 04:17

Repository Staff Only: item control page