Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan

Norbib, Normah and Abdul Rahman, Badarulhisam and Abdul Latif, Fazilah and Kamal, Mohd Nazlee and Sarmidi, Mohamad Roji and Mat, Hanapi (1992) Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan. Seminar Penyelidikan Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli .

[img] PDF
4010Kb

Abstract

Dalam kajian ini, kulat Aspergillus niger dikultur dalam kelalang goncangan 250ml selama 40 jam menggunakan substrat tepung ubi kayu dengan mengkaji beberapa parameter yang berbeza. Didapati penghasilan enzim yang optimum oleh A.niger diperolehi apabila menggunakan 10% kepekatan substrat tepung ubi kayu (berat per isipadu), pengkulturran pada pH 3.5, 0.20g/150mL magnesium sulfat, 0.10g/150mL kalium hidrogen fosfat, 0.63g/ml amonium nitrat, 0.33g/150ml ekstrak yis, suhu pengkulturan 55 C dan saiz inokulum satu coretan. Aktiviti enzim adalah tinggi berbanding lain-lain parameter yang telah dikaji.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Aspergillus niger, enzim, kulat, pengkulturan, tepung ubi kayu
Subjects:T Technology > T Technology (General)
Divisions:Chemical and Natural Resources Engineering (Formerly known)
ID Code:4835
Deposited By: Norhani Jusoh
Deposited On:09 Jan 2008 09:53
Last Modified:01 Jun 2010 03:21

Repository Staff Only: item control page