Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Permasalahan Ibu Tunggal dalam Melaksanakan Tanggungjawab Pendidikan Anak-anak: Satu Kajian Kawasan Sura, Dungun, Terenggannu

Mustari, Mohd Ismail and Ya'akob, Robiah and Chik, Syarifah @ Noriana and Jasmi, Kamarul Azmi and Mohamed, Ahmad Kilani (2004) Permasalahan Ibu Tunggal dalam Melaksanakan Tanggungjawab Pendidikan Anak-anak: Satu Kajian Kawasan Sura, Dungun, Terenggannu. In: Seminar Pembangunan Keluarga Kebangsaan 2004, 2004, Main Hall, Faculty of Education, Universiti Malaya. (Unpublished)

[img] PDF
386kB

Abstract

Dalam mengharungi kehidupan di muka bumi ini, setiap yang berlaku iru semuanya menurut suratan sejak azali lagi. Tidak semua harapan dan perancangan yang kita impikan akan kesampaian. Kehidupan sebagai ibu runggal bukanlah semudah yang disangkakan bak kata madah "tidak selembut tiupan bayu dan tidak semudah aliran air". Pelbagai liku kehidupan yang beronak duri perlu ditempuhi dalam perjuangan mem-besarkan anak-anak yang mana semua itu tidak mungkin mampu untuk diharungi tanpa adanya kekentalan dan kesabaran yang menggunung di hati. Tiada siapa yang ingin bersendirian menghadapi susah senang menguruskan rumah tangga dan anak-anak terutama sekali pada zaman yang penuh dengan seribu macam dugaan dan cubaan ini.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects:B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
H Social Sciences > HQ The family. Marriage. Woman
Divisions:Education
ID Code:20935
Deposited By: Liza Porijo
Deposited On:06 Sep 2014 09:58
Last Modified:06 Sep 2014 10:04

Repository Staff Only: item control page