Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Pengetahuan dan Pengamalan Sanitasi Makanan

Abdul Rahman, Mohd. Anuar and Saad, Asmah Pengetahuan dan Pengamalan Sanitasi Makanan. unspecified, 4 . (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
77Kb

Abstract

Kajian ini bertujuan mengenalpasti tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah dari aspek kebersihan peralatan, kebersihan makanan, kebersihan persekitaran dan kebersihan diri. Melalui kajian rintis yang dijalankan, nilai Alpha Cronbach yang diperolehi bagi AJK asrama ialah 0.789 dan pengendali makanan pula 0.865. Keputusan kajian menunjukkan pengendali makanan mempunyai pengetahuan sanitasi makanan yang tinggi dalam bidang pengurusan makanan. Hasil kajian juga menunjukkan tahap pengamalan sanitasi makanan dalam penyediaan dan penyajian makanan oleh pengendali makanan berada pada tahap yang tinggi. Satu Hala menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan tahap pengetahuan sanitasi mengikut pengalaman pengendali makanan.

Item Type:Article
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:19977
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:20 Dec 2011 02:57
Last Modified:31 Dec 2013 00:33

Repository Staff Only: item control page