Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Pengetahuan amalan keselamatan makmal sains dalam kalangan guru pelatih sains, fakulti pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia

Kamaruddin, Meor Ibrahim and Yazit @ Yajit, Nurul Huda (2011) Pengetahuan amalan keselamatan makmal sains dalam kalangan guru pelatih sains, fakulti pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Journal of Science & Mathematics Education . (Unpublished)

Full text not available from this repository.

Official URL: http://proedujournal.com/

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengukur tahap pengetahuan keselamatan makmal sains dalam kalangan 85 orang guru pelatih sains tahun empat sesi 2006/2007/01 yang terdiri daripada kursus empat SPC, Sarjana Muda Sains Serta Pendidikan (Kimia), empat SPK, Sarjana Muda Sains Komputer Serta Pendidikan (Kimia) dan empat SPN, Sarjana Muda Sains Serta Pendidikan (Sains) di fakulti pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Antara aspek yang dikaji dalam kajian ini adalah aspek peraturan am makmal, kebakaran, penggunaan peti pertolongan cemas dan pengendalian bahan kimia. Kajian dijalankan dengan menggunakan set borang soal selidik (?=0.736) yang terbahagi kepada dua bahagian. Data-data diperolehi dengan menggunakan satu set soal selidik yang mengandungi 32 item untuk memperolehi data. Data-data dianalisis secara manual untuk mendapatkan kekerapan dan peratusan bagi setiap maklum balas responden terhadap item-item yang dikemukakan. Dapatan kajian menunjukkan pengetahuan responden terhadap amalan keselamatan makmal sains pada tahap baik (71.0%). Namun, responden hanya menunjukkan tahap pengetahuan yang memuaskan bagi aspek kebakaran. Beberapa cadangan telah dikemukakan di bahagian akhir laporan.

Item Type:Article
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:19534
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:15 Dec 2011 04:44
Last Modified:11 Sep 2017 02:21

Repository Staff Only: item control page