Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Ucaptama memperkasakan UTM : cabaran pentadbir Universiti

Ali, Tan Sri Abdul Halim (2003) Ucaptama memperkasakan UTM : cabaran pentadbir Universiti. In: Konvensyen Pentadbir UTM 2003 : Memperkasakan UTM : Cabaran Pentadbir Universiti, 26-28 Jun 2003 , Mutiara Hotel, Johor Bahru.

[img] PDF - Published Version
269kB

Abstract

Apa yang saya hendak perkatakan pada malam ini bukanlah satu keynotes address tapi cuma merupakan bertukar, berkongsi pendapat dengan para hadirin sekelian mengenai peranan tangggungjawab pentadbir universiti dalam era globalisasi ini. Observation yang disebutkan tadi adalah dari perbincangan, komen yang telah dibuat di dalam mesyuarat yang pernah saya hadiri. Selain itu pandangan saya juga dipengaruhi oleh pengalaman kerja saya dalam perkhidmatan awam khususnya semasa saya menjadi Setiausaha Negara. Antara tugas KSN ialah menerajui gerakan, memajukan perkhidmatan awam, badan-badan berkanun termasuklah UTM sendiri serta bertindak sebagai setiausaha Jemaah Menteri. Dalam jawatan ini saya berpeluang membaca kertas-kertas kerja serta laporan yang dikemukakan kepada Jemaah Menteri dan ada kertas kerja yang rahsia besar dan termasuklah laporan-laporan tahunan universiti-universiti awam. Saya mendengar komen-komen Jemaah Menteri ke atas kertas-kertas tersebut ada yg menunjukkan universiti ada memuji program-program tertentu dan ada juga yang mengemukakan berbagai cadangan dan pendapat tapi satu komen yang biasa ialah universiti selalu lambat mengemukakan laporan-laporan tahunan. Kalau mengikut peraturan laporan tahunan mesti sampai kepada Jemaah Menteri sekurang-kurangnya bulan September tiap-tiap tahun berikutnya. Tapi biasanya universiti-universiti sampai laporannya setahun lebih baru sampai. Jadi itulah satu-satunya komen yang dikemukakan oleh Jemaah Menteri. Jadi dalam perbincangan itu dapatlah saya sedikit sebanyak mengetahui tentang prestasi universiti awam sewaktu saya menjadi KSN pada tahun 1997 hingga akhir tahun 2000. Sejak saya dilantik menjadi sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah UTM pada bulan Mac tahun lalu saya juga berpeluang mengetahui tentang dasar-dasar berkaitan dengan universiti pendidikan tinggi dan isu-isu yang dihadapi oleh universiti dan pandangan dari ahli-ahli lembaga terhadap isu-isu tersebut. Berasaskan pada pandangan dan pengalaman ini saya lihat pada amnya banyak persamaan antara peranan dan tanggungjawab pegawai perkhidmatan awam dan jabatan-jabatan kerajaan dengan peranan dan tanggungjawab pentadbir-pentadbir universiti. Mungkin pelanggan atau stakeholders berlainan tetapi keperluan memberi perkhidmatan yang baik dan memuaskan hati pelanggan adalah sama. Pegawai perkhidmatan awam dan pentadbir-pentadbir universiti juga mempunyai nilai dan etika kerja yang sama. Cabaran yang dihadapi akibat globalisasi dan ledakkan ICT yang sama kedua-dua mesti respon atau menghadapi cabaran-cabaran ini supaya tidak ketinggalan atau dianggap irrelavent.

Item Type:Conference or Workshop Item (Keynote)
Additional Information:Konvensyen Pentadbir UTM 2003 : Keynotes Yg. Bhg. Tan Sri Abdul Halim Ali (Pgerusi Lembaga Pengarah UTM)
Uncontrolled Keywords:resposibility, officer, administration
Subjects:H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28 Management. Industrial Management
Divisions:Others
ID Code:195
Deposited By: Prof Dr. Noor Aini Abdul Rashid
Deposited On:07 Nov 2012 08:58
Last Modified:09 Nov 2012 09:05

Repository Staff Only: item control page