Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Sistem latihan kemahiran dua hala di Malaysia : satu perbandingan dengan negara Jerman

Hasmori, Akhmal Annas and Hamzah, Rohana and Udin, Amimudin (2011) Sistem latihan kemahiran dua hala di Malaysia : satu perbandingan dengan negara Jerman. Journal of Edupress, 1 . pp. 214-222.

[img]
Preview
PDF
105kB

Abstract

Sejarah pendidikan kemahiran di Negara ini telah bermula sejak zaman sebelum merdeka lagi dan ianya telah terus berkembang maju dari masa ke masa. Hal ini kerana, ianya sentiasa telah melalui pelbagai proses penyelidikan dan pembangunan bagi membaikpulih serta memantapkan lagi sistem yang sudah sedia ada. Penulisan ini menceritakan secara ringkas berkenaan dengan salah satu sistem latihan yang digunakan di Negara ini iaitu Sistem Latihan Dua Hala Nasional (NDTS) dan bagaimana ianya dapat membantu dalam memantapkan lagi sistem latihan sedia ada serta pada masa yang sama membantu dalam memacu perkembangan ekonomi Negara terutamanya dalam sektor perindustrian. Fokus utama sistem latihan ini ialah bagaimana kerjasama yang erat di antara pihak industri dengan pusat latihan dalam memastikan bahawa kurikulum yang digunakan di pusat latihan adalah sentiasa selari dengan apa yang diperlukan oleh pihak industri. Dengan berpandukan kepada matlamat utama pendidikan kemahiran di Negara ini, penulisan ini diharapkan dapat memberi satu perpekstif dan persepsi baru terhadap sistem latihan dua hala ini serta seterusnya memantapkan lagi sistem pendidikan dan latihan teknik dan vokasional di Malaysia.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:National Dual Training System (NDTS), Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MLVK), Skills Training, Technical And Vocational Education (TVE)
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:17067
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:02 Nov 2011 02:53
Last Modified:31 Dec 2013 00:18

Repository Staff Only: item control page