Universiti Teknologi Malaysia Institutional Repository

Faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan profesion keguruan di kalangan pelajar-pelajar Jabatan Pendidikan Teknikal Kejuruteraan

Md Johan , Othman and Hamdan, Hanisah (2011) Faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan profesion keguruan di kalangan pelajar-pelajar Jabatan Pendidikan Teknikal Kejuruteraan. Journal of Science & Mathematics Education . pp. 1-9. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
72kB

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan profesion keguruan di kalangan pelajar-pelajar Jabatan Pendidikan Teknikal Kejuruteraan di Fakulti Pendidikan. Seramai 248 pelajar tahun satu hingga emapt telah dipilih sebagai responden kajian. Satu set soal selidik telah digunakan untuk mengetahui pengaruh minat,keluarga, rakan sebaya, jaminan kerjaya dan ganjaran dalam pemilihan kerjaya guru di kalangan pelajar-pelajar Jabatan Pendidikan Teknikal Kejuruteraan. Data kajian dianalisis dengan menggunakan kekerapan, peratus dan min. Analisis ini dijalankan menggunakan ‘Statistical Package for the Social Science version 13.0’ (SPSS). Dapatan kajian menunjukkan faktor minat dan faktor keluarga merupakan dua faktor yang mempunyai tahap yang tinggi dalam mempengaruhi pelajar dalam memilih profesion keguruan sebagai kerjaya mereka. Sementara faktor ganjaran, jaminan kerjaya dan rakan sebaya berada pada tahap sederhana dalam mempengaruhi pemilihan kerjaya pelajar-pelajar yang dikaji. Beberapa cadangan telah dikemukakan untuk membantu bakal-bakal guru yang meminati profesion keguruan ini supaya mempunyai pandangan positif terhadap kerjaya mereka.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:faktor, [emilihan profesion keguruan, Jabatan Pendidikan Teknikal Kejuruteraan
Subjects:L Education > L Education (General)
Divisions:Education
ID Code:11752
Deposited By: Assoc. Prof Dr Azizi Yahaya
Deposited On:13 Jan 2011 03:27
Last Modified:08 Feb 2017 04:14

Repository Staff Only: item control page